Το μακρινό 1878, ο γνωστός για τις αρχαιολογικές του ανακαλύψεις Ερρίκος Σλήμαν, αποφασίζει να κτίσει το Ιλίου Μέλαθρον στο κέντρο της Αθήνας, στην οδό Πανεπιστήμιου 12. Το όνομα του σημαίνει «μέγαρο της Tροίας» και σχετίζεται με την αποκάλυψη της αρχαίας πόλης από τον Eρρίκο Σλήμαν. Σκοπός του ήταν να στεγάσει όχι μόνο την οικογένεια του, αλλά και τη συλλογή από τα ευρήματα του στις ανασκαφές. Αναθέτει το έργο στον πιο ξακουστό αρχιτέκτονα και επιστήθιο φίλο του, τον Ερνέστο Τσίλερ. Ο Τσίλερ εμπνέεται από τον νεοκλασικισμό και την ιταλική αναγέννηση και οικοδομεί ένα διώροφο σπίτι με δυο εξώστες στην πρόσοψη, αίθουσα εσπερίδων για δεξιώσεις, λογοτεχνικό σαλόνι για φιλολογικές βραδιές, βιβλιοθήκη, έκθεση αρχαιολογικών θησαυρών, κατάφυτο κήπο με αμαξοστάσιο και στάβλους.
Η κατασκευή του κόστισε τότε 437.650 δραχμές και μόνο οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες και οροφογραφίες (φτιαγμένες από τον Σλοβένο ζωγράφο Σούμπιτς κόστισαν 8.500 δραχμές.
Όλα τα θέματα της διακόσμησης είναι εμπνευσμένα από την αρχαιότητα και μαρτυρούν την αγάπη του ιδιοκτήτη για την αρχαιολογία.
Παράλληλα, το μέγαρο κτίζεται με σύγχρονα για την εποχή δεδομένα όπως εξαερισμό με αγωγούς, θέρμανση με φωταέριο και προστασία από πυρκαγιά.
Αυτό το εντυπωσιακό μέγαρο πουλήθηκε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1926 και από τότε στέγασε κατά καιρούς το Συμβούλιο Επικρατείας, τον Άρειο Πάγο και το Εφετείο. Από το 1998, αφού ανακαινίστηκε και έγιναν όλες οι εργασίες συντήρησης, στεγάζει το Νομισματικό Μουσείο με την πιο πλούσια συλλογή νομισμάτων από την αρχαιότητα ως σήμερα.
Ο επισκέπτης του μουσείου μπορεί παράλληλα να θαυμάσει αυτό το υπέροχο κτίριο και να απολαύσει έναν καφέ στον δροσερό κήπο του.
Η Prospelasi εγκατέστησε στο μουσείο ανελκυστήρα σκάλας με πλατφόρμα, ώστε να καταστήσει τον αύλειο χώρο του προσβάσιμο σε όλους και παράλληλα επιμελήθηκε την κατασκευή έξι (6) πινακίδων καθοδήγησης ατόμων με αναπηρία.